Paşinyan’ın Soykırım Açıklamaları Tartışma Yarattı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 1915 Olayları Açıklamaları Toplumu Böldü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 25 Ocak’ta İsviçre’deki bir toplantıda yaptığı açıklamalarla ülkede geniş çaplı tartışmalara neden oldu. Zürih’te İsviçre Ermeni toplumu temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda 1915 olayları hakkında konuşan Paşinyan, “Ermeni Soykırımı tarihini yeniden incelemeli, ne olduğunu, neden olduğunu, nasıl algıladığımızı ve kimin üzerinden algıladığımızı anlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı ayrıca, “Bu meseleleri konuşmalıyız. Bunlar, bu sorunları çözebilmek için anlamamız gereken temel meseleler. Tarihimizi ve kimliğimizi anlamalıyız” şeklinde konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine denk gelen 1915’ten itibaren yaşanan süreçte yüzbinlerce Ermeni’nin hayatını kaybettiği biliniyor. Bu olayı “soykırım” olarak niteleyenler arasında ABD ve Fransa da yer alıyor. Ancak Türkiye, bu olayı “büyük acılar yaşandığını” kabul ederken, “soykırım” olarak tanımlamıyor ve 1915 yılında “soykırım” kavramının olmadığını vurguluyor.

Paşinyan’ın açıklamaları üzerine Ermenistan’da başlayan tartışmalarda Sivil Sözleşme Partisi’nden milletvekilleri farklı görüşler ortaya koydu. Ancak eski başbakanlardan Vardan Oskanyan, başbakanın sözlerini “affedilemeyecek ve görmezden gelinemeyecek bir ihanet” olarak nitelendirdi.

Ermenistan’da bir siyasi parti olan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) ise Paşinyan’ın “Soykırım kurbanlarının anısına hakaret ettiğini” iddia etti.

Öte yandan, 1915 olaylarının “soykırım” dışında tanımlanmasını engellemek amacıyla başlatılan HayaKve girişiminin kurucularından Avetik Chalabyan da Paşinyan’ın sözlerini eleştirdi.

Rusya Ermenileri Birliği ise Paşinyan’ı “tarihi gerçekleri çarpıtmakla” suçlayarak, sözlerinin “Ermenistan hükümetinin diasporaya ve Ermeni halkının tarihine yönelik art niyetli politikalarının tezahürlerinden biri olduğunu” ifade etti.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki diplomatik ilişkiler, 1993’te Dağlık Karabağ’ın işgalinden sonra kopmuştu. Ancak Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı geri alması sonrasında taraflar arasında normalleşme süreci başladı ve özel temsilciler aracılığıyla diyalog çalışmaları yapılmaya başlandı.

İlgili Haberler

Related Posts

Polise yakalanınca namaza durdu, cezadan kurtulamadı

Nevşehir’de denetimden kaçmak isterken ekipler tarafından yakalanan 3 tekerlekli motosikletin sürücüsü Suriye uyruklu Feyyaz Alabed (29), namaz kılmaya başladı. Ekipler, Alabed’e namazını kıldıktan sonra 23 bin 11 TL para cezası uyguladı.

DSÖ’den tüm ülkelere: 2035’e kadar tütün ürünleri ile alkollü-şekerli içeceklerin fiyatlarını yüzde 50 oranında artırın

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyadaki ülkelere tütün ürünleri, alkol ve şekerli içeceklerin gerçek fiyatlarını 2035 yılına kadar en az yüzde 50 oranında artırmaları çağrısında bulundu.

AKP’li belediyeden gazetecilere yasak!

Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nde gazetecilerin meclis toplantılarını görüntülemesi yasaklandı. AKP’li meclis üyelerinin önergesiyle geçen karar, basın özgürlüğüne açık bir saldırı olarak değerlendirildi.

Trabzon’da CHP standına saldırı davası: Sanığın tutukluluğunun devamı kararlaştırılan dava 22 Temmuz’a ertelendi

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması ve erken seçime gidilmesi için yurt genelinde başlattığı imza kampanyası kapsamında Trabzon’da kurulan imza standındaki 2 kişiyi 3 Nisan 2025’te bıçakla yaralayan Bilal Gökalp’in yargılanması davası 22 Temmuz’a ertelendi.

İddia: AKP’li üst düzey yönetici “Bu saatten sonra İmamoğlu cezaevinden çıkarsa biteriz” dedi

İddia: AKP’li üst düzey yönetici “Bu saatten sonra İmamoğlu cezaevinden çıkarsa biteriz” dedi

Adana’da dehşet: Eski eşinin annesini yaralayıp, intihar etti

Adana’da bir kişi, boşanmasından sorumlu tuttuğu sorumlu tuttuğu eski eşinin annesini tabancayla yaraladıktan sonra yaşamına son verdi.