42 milyon kişi borçlu: Kişi başına ortalama kredi borcu 100 bin TL’yi aştı

Türkiye’de Bireysel Kredi Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı!

Türkiye ekonomisindeki krizin etkisiyle birlikte vatandaşların alım gücü azalırken, kredi kartı borçları hızla arttı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Mart 2025 verilerine göre, bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 42 milyon 159 bine yükseldi. Konut, taşıt, ihtiyaç kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarını içeren bireysel kredilerde, kişi başına düşen ortalama borç miktarı ilk kez 100 bin lirayı aştı.

Kredi kartı borçlarının toplamı sadece 2 trilyon 36 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı kullanıcılarının sayısı, Mart 2024’e göre bu yıl 39,1 milyona yükseldi.

KMH Borçlarının Oranı Yüzde 3,6 Oldu

Kredili Mevduat Hesapları’ndaki toplam bakiye 2024 yılında 220 milyar lira iken, 2025 itibarıyla 518 milyar lirayı geçti. Bu hesaplardaki kişi sayısı 30,5 milyona yükselirken, kişi başına düşen borç miktarı ortalama 16 bin 975 liraya çıktı. Tasfiye edilmesi gereken KMH borçlarının oranı ise yüzde 3,6 seviyesine ulaştı.

İhtiyaç Kredilerinin Oranları Yüzde 5 Oldu

Sıkı para politikaları nedeniyle ihtiyaç kredilerine erişim zorlaştı. Bir yıl içinde ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı azalsa da, kişi başına düşen ortalama borç miktarı arttı. Tasfiye sürecine giren ihtiyaç kredilerinin oranı da yüzde 5’e yükseldi.

Ekonomiye Güven Azaldı

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Türkiye Raporu’na göre, halkın ekonomik durumdan memnuniyetsizliği arttı. Anketlere göre, katılımcıların çoğunluğu mevcut ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, geleceğe dair karamsarlık yüzde 53 seviyesinde. Sadece yüzde 21’i ekonomik iyileşme beklerken, yüzde 26’sı herhangi bir değişim öngörmüyor.

Gelir-Gider Dengesi Zorluk Çekiyor

Gelir-gider dengesi en çok işsizler için zorluk yaratıyor. İşsizlerin yüzde 66’sı, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, yevmiyeli çalışanlarda bu oran yüzde 64 oldu. Emekli, iş aramayan bireyler ve devlet memurlarının yaklaşık üçte biri ise geçen ay gelirlerinin giderlerini karşıladıklarını belirtti.

Artan bireysel borçlar ve azalan alım gücü, Türkiye ekonomisinde endişe yaratıyor. Borç yükü her geçen gün artarken, halkın ekonomik geleceğe dair umutsuzluğu artmaya devam ediyor.

Related Posts

Erdoğan’ın kurdurduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde skandal görüntü: SporFest etkinliği, provokatörlerin saldırısına uğradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin Gülhane yerleşkesinde düzenlenen spor festivalinde, bazı provokatörler ‘eğlence’ adı altında ‘Zıplamayan Tayyip’çi’ sloganları attı.

Haftanın en çok kazandıranı borsa oldu: Peki borsada en çok kazandıran hisse ne oldu?

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 2,96 değer kazancıyla tamamlarken, bankacılık hisseleri haftanın yıldızı oldu. Finansal kiralama faktoring sektörü yüzde 11’in üzerinde yükseldi. Enerya, Margün ve Girişim Elektrik en çok kazandıran hisseler olurken, Çelebi Hava, Oba Makarna ve Batısöke Çimento yatırımcısını üzdü. Piyasada en çok işlem gören hisse ise Yapı Kredi oldu.

Haftanın en çok kazandıranları belli oldu

BIST 100 endeksi, en düşük 9.516,86 puanı ve en yüksek 9.771,71 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 2,96 üstünde 9.668,36 puandan tamamladı. Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 4 …

Yunan adalarına gitmek isteyenlere kötü haber: Kapıda vize ücretleri zamlandı!

Türkiye ile Yunanistan arasında kapıda vize uygulaması yaz sezonunda da devam edecek. Uygulama kapsamı genişlerken, vize ücretlerinde yüzde 42 zam yapıldı.

TÜİK verileri yayımlandı: Sanayi geriledi, hizmet sınırlı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı verilere göre ücretli çalışan sayısı ve hizmet üretiminde sınırlı hareketlilik yaşandı. Sanayi ve bazı hizmet alanlarında düşüş gözlenirken, bilgi ve iletişim gibi sektörlerde artış dikkat çekti.

Pegasus Atırav’a sefer başlattı

Pegasus Havayolları, Kazakistan’ın Atırav kentine karşılıklı direkt seferlere başladı.