Bakan Uraloğlu, Çin Ulaştırma Bakanı Liu Vey ile görüştü

Uraloğlu, Çin’de İpek Yolu ve Türkiye’nin Ulaştırma Rolü Hakkında Konuştu

Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleşen ziyaretinde Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Çinli mevkidaşı Liu ile bir araya geldi. Tarihi İpek Yolu’nun kökeni ve Avrupa’nın kapısı olan Türkiye’nin Çin ile olan ilişkilerinin taşımacılık bağlamında önemine değinen Uraloğlu, iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılabileceğini vurguladı.

Uraloğlu, Türkiye’nin Doğu ve Batı, Kuzey ve Güney arasında stratejik bir geçiş noktası olduğunu belirterek, bölgedeki istikrarını koruduğunu söyledi ve ulaştırma alanında daha fazla işbirliği potansiyeli olduğunu ifade etti.

Orta Koridor Girişimi ile Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir ulaştırma köprüsü olmayı amaçladığını belirten Uraloğlu, demiryolu ve kargo taşımacılığı alanlarında iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılabileceğini dile getirdi.

Havayolu taşımacılığında iki ülke arasındaki frekans sayısının artırıldığına dikkat çeken Uraloğlu, deniz taşımacılığı konusunda da Çin’in önerilerine açık olduklarını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Liu, Türkiye ile olan verimli ulaştırma işbirliğinden memnuniyetini dile getirerek Çinli taşıyıcı firmaların Türkiye üzerinden taşımacılık yaptığını belirtti. Yeşil taşımacılık alanında işbirliği potansiyeline de değinen Liu, iki ülkenin kilit limanlarını bu sürece dahil etme çağrısında bulundu.

Uraloğlu ve Liu, Yeşil Nakliye ve Ulaştırma İşbirliğini Geliştirmeyi Planlıyor

İki bakan, teknik düzeyde daha ileri temasları koordine etmek için heyetlerinden yetkilileri görevlendirdi.

Uraloğlu, Çin’in İpek Yolu’nun modern versiyonu olan Demir İpek Yolu ve ulaştırma koridorlarının Türkiye ve Çin için önemine vurgu yaparak, Orta Koridor Girişimi kapsamında işbirliği potansiyelini tartıştıklarını dile getirdi.

Ziyaretinin anısına, Uraloğlu 9. İpek Yolu Uluslararası Fuarı’na katıldığını ve önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini paylaştı. Taşımacılık alanında Şian’dan Türkiye’ye yapılabilecek transportasyon üzerine konuştuklarını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin lojistik üssü potansiyelini vurguladı.

Başka bir yetkili tarafından görevlendirilmeden önce Uraloğlu, GSM altyapısı ve otonom sürüş sistemleri konusunda iki büyük Çinli şirketle görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin lojistik ve dağıtım potansiyeline işaret ederek, Çinli şirketlerin bu potansiyelden yararlanmak için projeler geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını aktardı.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu ve Çinli Mevkidaşı Liu, Taşımacılığı Ele Aldı

Uraloğlu ve Liu, ulaştırmanın karayolu, demiryolu, havayolu ve deniz taşımacılığı gibi dört modunu ele aldı. İki bakan, taşımacılık ve ticareti daha da geliştirmenin yollarını görüştüklerini belirtti.

Uraloğlu, karayolu işbirliğini ele alarak gümrük geçişlerinde yaşanan problemleri çözmek için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Demiryolu blok tren işletilmesi konusunu da ele aldıklarını belirten Uraloğlu, Türk özel sektör temsilcilerini Çinli yetkililerle buluşturduklarını vurguladı.

Ziyaretin önemli bir sonucu olarak, her iki ülkenin doğrudan iletişimi ve koordinasyonunu sağlayacak yetkililer görevlendirildi.

Uraloğlu, teknik düzeyde problemleri çözme imkanı bulacaklarını ve bakanlıklar arasındaki ilişkileri geliştirmek için gereken adımları hızla atacaklarını belirtti.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (13 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 10 milyon 254 bin 650 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 13 milyon 972 bin 692 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Altın 2025’te rekor kırdı! İkinci yarıda yükseliş sürecek mi

Altının ons fiyatı, 2025’in ilk yarısında küresel belirsizlikler ve güvenli liman arayışıyla yüzde 25,9 artarak 3 bin 303 dolara ulaştı. Ancak uzmanlar, yılın ikinci yarısında tarife belirsizliklerinin ve jeopolitik gerilimlerin azalması …

TMSF başkanlığına yeniden Karakaş atandı

Cumhurbaşkanı kararıyla Fatin Rüştü Karakaş, TMSF Başkanlığı görevine ikinci kez getirildi. Aynı kararla Yusuf Öksüzömer de kurul üyeliğine yeniden atandı.

Doların tahtı sallanıyor! Doların zayıfladığına dair en büyük işaret bugün geldi

Mısır ve Çin, dolar bağımlılığını azaltmak ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek amacıyla yerel para birimleriyle üç önemli anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar kapsamında iki ülke arasındaki ticarette yuan ve Mısır lirası kullanımının artırılması hedefleniyor. Uzmanlar, bu adımın küresel finans sisteminde alternatif para birimlerine yönelişin işareti olduğunu belirtirken doların da tahtının sallandığına dikkat çekiyor.

100 milyar doları kurtarmak için milyonlarca sinek doğaya salınacak

ABD, Meksika sınırında hayati bir sorun haline gelen ‘et yiyen parazite’ karşı eski bir yöntemi devreye sokacak.

Akbank’tan bayram müjdesi

Akbank son dönemde girdiği değişim süreci ile dikkat çekiyor. Çalışan hakları konusunda yenilikçi adımlar atan dev banka Genel Müdürlük görevine Kaan Gür’ün atanmasının ardından başlayan dönüşüm sürecine hız kesmeden devam ediyor. Değişim süreci …