ABD Dışişleri, Türkiye’ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre’ye gönderdi

T24 Haber Merkezi
 
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre’ye gönderdi. Kongrenin, resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.
 
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü 26 Ocak’ta onayladı. Böylece gözler, Washington-Ankara hattında işleyecek sürece çevrilmişti.

ABD Senatosunda dış ilişkilerle ilgili en üst düzey isim olan Demokrat Senatör Ben Cardin, İsveç’in NATO’ya üyeliği ve Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

AA’nın duyurduğu habere göre Cardin, Türkiye’ye F-16 satışının İsveç’in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasına bağlı olduğunu daha önce belirttiğini hatırlatarak, şimdi bu koşulun yerine gelmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

ABD’li senatör, Türkiye’nin dış politikasına ilişkin halen bazı endişelerinin olduğunu, ancak Biden yönetimi ile Ankara arasındaki görüşmelerin olumlu ve yapıcı bir istikamette geliştiğini görmekten dolayı umutlu olduğunu belirtti.

AA, Cardin’in açıklamasından kısa bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre’ye gönderdiğini duyurdu.

TIKLAYIN – Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO vizesini onayladı; F-16 bildirimi için belgelerin Washington’a gitmesi bekleniyor

15 gün süre

Senato ve Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, yabancı ülkelere silah satışına ilişkin yönetimin bildirimi gönderdiği ve satışları değerlendiren Kongre komiteleri olması sebebiyle önem taşıyor.

ABD Kongresinin, Türkiye’ye F-16 satılmasına ilişkin resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.

Biden’ın 20 milyar dolarlık mektubu

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü ülkesinin yasama organı olan Kongre’ye, TBMM’nin İsveç onayını mütakiben Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F1-6 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını desteklediğini belirten bir mektup gönderdi. 

Resmi bildirimin ardından Kongre’nin 20 milyar dolarlık satışa itiraz için 15 günü bulunuyor. Yönetimlerin pek tercih etmediği bir uygulama olsa da, yürütmenin yasamadan gelen bu itirazı yok sayma hakkı bulunuyor. 

Reuters: Kanada, Türkiye’ye ‘İHA’ ambargosunu kaldırıyor

Reuters’ın da duyurduğu habere göre, Kanada ve Türkiye’nin silah ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması için anlaştığı bildirildi.

Ankara ve Ottava, insansız hava araçlarının (İHA) kullanıldıkları yerler konusunda daha fazla şeffaflık sağlanması karşılığında Kanada’dan Türkiye’ye İHA parçaları ihracatını yeniden başlatma konusunda anlaşmaya vardı. Söz konusu anlaşma, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama sürecini tamamlamasının ardından yürürlüğe girecek.

İsminin açıklanmasını istemeyen iki kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili nihai belgeleri ABD’ye göndermesinin Kanada’nın ihracat kısıtlamalarını derhal kaldırmasının önünü açacağını söylemişti.

Bir yılı aşkındır devam eden İsveç’in NATO’ya üyelik süreci, TBMM’de onaylanmasının ardından Resmi Gazete’de de yayımlanmasıyla Türkiye adına artık sona erdi. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onayladı.

Erdoğan’ın Kuzey Atlantik Antlaşmasına (NATO) İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokol’ü onaylamasına ilişkin karar, 26 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 

TIKLAYIN – Genel Kurul’dan onay çıktı: TBMM’den İsveç’e NATO vizesi!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir