Absenteizm Sorunu ve Çözüm Önerileri

Remed Assistance’ın çalışan destek programı AVİTA, iş dünyasında verimliliği ve iş akışını etkileyen, iş gücü kaybına ve çalışan motivasyonunun düşmesine yol açan “absenteizm”in nedenleri ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Latince “absens” (yok, bulunmayan) kökünden türeyen absenteizmin başlıca nedenleri arasında sağlık sorunları, motivasyon eksikliği ve iş tatminsizliği yer alıyor.

Grip, soğuk algınlığı gibi kısa süreli hastalıklardan kronik rahatsızlıklara (diyabet, kalp hastalıkları gibi) kadar birçok sağlık problemi, çalışanların işten uzak kalmasına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları da absenteizmin önemli nedenleri arasında gösterilirken, motivasyon eksikliği de absenteizmi tetikleyen kritik faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Monoton iş ortamı, ödüllendirme mekanizmalarının yetersizliği, kariyer gelişim fırsatlarının sınırlılığı ve yönetici-çalışan ilişkilerindeki olumsuzluklar çalışanların iş tatminini düşürüyor ve işe devamsızlığı artırıyor.

Fortune dergisinin yayımladığı verilere göre Avrupa’nın bazı ülkelerinde çalışanların yıl içerisinde önemli ölçüde hastalık izni alması absenteizm vakalarının artışta olduğunu gösteriyor.

Fransa’da hastalık izni alan çalışan sayısı son yıllarda keskin bir şekilde yükselirken, Almanya’da çalışanların yıllık ortalama 19 günden fazla hastalık izni kullanması ekonomiye yıllık 200 milyar avroluk bir maliyet getiriyor. Bu rakam, Alman gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 4,5’ine denk geliyor.

İş-yaşam dengesinin kültüre gömülü olduğu İskandinav ülkelerinde de durum çok farklı görünmüyor. Norveç’te işçilerin aldığı hastalık günlerinin sayısı son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla devamsızlık açısından başı çekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AVİTA Çalışan Destek Programı İş Mükemmelliyeti Müdürü Banu Mercan Öztürk, iş-özel yaşam dengesinin olmamasının, tükenmişlik sendromu ve mobbing gibi durumların çalışanların motivasyonunu düşürerek absenteizmi artırdığını belirtti.

Öztürk, ayrıca, kariyer gelişim fırsatlarının kısıtlı olmasının, iş yerindeki olumsuz kültür ve adaletsiz iş dağılımının da çalışanların işe devamlılığını etkileyen önemli unsurlar arasında bulunduğunu vurguladı.

Çalışanların sosyal hayatlarında yaşadıkları ekonomik sıkıntıların veya kişisel sorunların da çalışanların işe düzenli olarak gelmesini zorlaştırdığına dikkati çeken Öztürk, “Küresel sağlık krizleri gibi olağanüstü durumlar da absenteizmin artışına neden olabiliyor. Avrupa’daki eğilimler işverenlerin bu konuya daha fazla odaklanmasını zorunlu kılıyor. Ülkeler, çalışanlarını hastalık izni almaya teşvik etmek ile onları bu izni kullanmaktan caydırmak arasında hassas bir denge kurmaya çalışıyor. Bu süreç, şirketler ve hükümetler için önemli bir yönetim stratejisi gerektiriyor. Absenteizm bireysel ve kurumsal açıdan ciddi sonuçlar doğurmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk, absenteizme çözüm önerisi olarak şu tavsiyelerde bulundu:

“İşverenlerin çalışanların ihtiyaçlarını dikkate alarak sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturması gereklidir. İş yerinde olumlu bir kültür yaratmak, çalışanların kişisel sorunlarına duyarlı olmak, fiziksel ve duygusal sağlıklarını destekleyecek programlar sunarak destekleyici liderlik sergilemek hem çalışan bağlılığını güçlendirecek hem de iş verimliliğini artırmada önemli bir rol oynayacaktır.”

Related Posts

Petrol fiyatları Trump’ı endişelendirdi: Yapmayın

İsrail-İran gerilimi piyasaları sarsarken, ABD’nin de İran’ı vurarak sürece dahil olması petrol fiyatlarını zirveye taşıdı. Son 5 ayın zirvesini gören Brent petrolün litresi 80 dolara yanaştı. Bir yandan artan petrol fiyatları diğer yandan İran’ın …

TMSF satışa çıkardı: İflas eden patronun BMW’si 350 bin lira!

TMSF bünyesindeki Müflis Cüneyt Sel İflas İdaresi tarafından yayımlanan araç satış ilanına göre, 2000 model 06 CCS 20 plakalı BMW 320i marka binek otomobil satışa çıkarıldı. Araç 200 bin 431 kilometrede olup, 25 yaşında. Söz konusu araç için …

Ticaret Bakanlığı, 540 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında geçen ay 540 firma için izin belgesi düzenledi.

Otomotiv devi fişi çekti: İki modele veda edildi

Elektrikli ve hibrit araçlara yönelim küresel çapta hız kazanırken, Japon otomotiv devi Toyota, çevreci dönüşümde vites artırdı. Markanın iç pazarda en çok tercih edilen iki modeli Corolla ve RAV4, artık yalnızca hibrit motorla üretilecek. Japan …

THY’den İspanyol şirketi iddialarına açıklama

Türk Hava Yolları (THY), İspanya merkezli Air Europa şirketiyle ilgilendiğine dair basında yer alan haberlerin ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptı. THY, Air Europa’da potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ve bu …

Ödemeler hesaplara yatırılıyor! Bakanlık açıkladı

Bakanlığın sosyal medya hesabından çiftçilere yapılacak tarımsal destekleme ödemesine ilişkin paylaşımda bulunuldu. Ödemelerin çiftçilerin hesabına bugün aktarılacağı belirtilen paylaşımda, “262 milyon 660 bin 435 lira tarımsal destekleme ödemesini …