child porn bonusu veren HD siteler milf bonusu siteleri deneme Free Sex Bonusu Veren HD Siteler

Af yasası çıktı, Katalan siyasetçi Marta Rovira 6 yıl sonra İspanya’ya döndü

İspanya’nın Katalonya özerk bölgesindeki ayrılıkçı siyasi girişimlerin ardından hakkında başlatılan yargı süreci sonrası İspanya’dan ayrılan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin lideri Marta​​​​​​​ Rovira, çıkartılan af yasası sayesinde İspanya’ya döndü.

‘YARIM BIRAKTIĞIMIZ İŞİ BİTİRMEYE GELDİK’

Katalonya’da 1 Ekim 2017’de yapılan ‘yasadışı’ bağımsızlık referandumuyla bağlantılı olarak sanık olunca Mart 2018’de İspanya’yı terk ederek İsviçre’nin Cenevre kentine yerleşen Rovira, bugün Fransa-İspanya sınırında bulunan La Jonquera’yı yürüyerek geçip İspanya’ya girdi. İspanya Meclisi’nde 30 Mayıs’ta kabul edilerek yürürlüğe giren ayrılıkçı Katalan siyasetçilere yönelik genel af yasasından sonra hakkındaki ‘terör’ suçlamasının da hafta başında kapatılmasıyla İspanya’ya girişinde hiçbir yasal engel olmayan Rovira’yı sınırda 300 kişilik bir grup bağımsızlık yanlısı siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi karşıladı.

Katalonya’ya dönüşünü ‘bir zafer ve bağımsızlık hareketi için ileriye doğru atılmış bir adım olarak’ yorumlayan Rovira, Girona’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Yarım bıraktığımız işi bitirmeye geldik. Geri dönüşler, ülkenizin egemenliğini savunma hakkına sahip olduğunuza daha çok inandığınız için yapılır” dedi” ifadelerini kullandı.

PUIGDEMONT, COMIN VE PUIG HALEN YURTDIŞINDA

Katalonya’da 1 Ekim 2017 tarihinde düzenlenen bağımsızlık referandumu ile 27 Ekim 2017 tarihinde Katalonya parlamentosunca kabul edilen ve açıklanması ertelenen tek taraflı bağımsızlık deklarasyonu sonrasında ayrılıkçı Katalan siyasetçilere karşı başlatılan yasal süreçten dolayı yedi Katalan siyasetçi yurt dışına gitmiş, dokuz siyasetçi ise İspanya’da kalıp mahkemede yargılanmayı tercih etmişti.

İspanya’da kalan Katalan siyasetçiler, ‘anayasal düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak’, ‘kanunun uygulanmasına engel olmak’, ‘devlet kurumlarına itaatsizlik’ ve ‘kamu malını kötüye kullanmak’ suçlarından yargılanarak 9 ile 13 yıl arasında değişen hapis cezaları almış, Haziran 2021’de çıkartılan kısmi af ile serbest bırakılmışlardı.

Yurt dışında farklı ülkelere giden yedi Katalan siyasetçiden şimdiye kadar dördü İspanya’ya geri dönerken, eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ile onun döneminde Katalan hükümetinde bakan olan Toni Comin ve Lluis Puig haklarındaki arama ve tutuklama emrinin devam etmesinden dolayı yurt dışında yaşamaya devam ediyor.

İspanya’da mahkeme, ‘kamu parasını kötüye kullanma’ suçunun genel affa dahil olmadığına karar verirken, Puigdemont bununla ilgili üst mahkemeye itirazda bulunmuştu.

26 AĞUSTOS’A KADAR HÜKÜMET KURULAMAZSA YENİDEN SEÇİME GİDİLECEK

Ayrılıkçı girişimlerin başladığı 2010 yılından bu yana 6 kez erken yerel parlamento seçimine giden Katalonya’da son yapılan 12 Mayıs seçimlerinde ilk kez bağımsızlık yanlıları meclis çoğunluğunu kaybetmişti. Katalonya yerel parlamentosundaki 135 sandalyenin 42’sini Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) kazanırken, ayrılıkçı girişimlere öncülük eden Katalonya için Birlik 35, Katalonya Cumhuriyetçi Solu ise 20 milletvekili çıkarmıştı.

Mevcut siyasi durumda PSC azınlık hükümeti kurmak için dışarıdan desteğini istediği ERC ile görüşmelerini sürdürürken, 26 Ağustos’a kadar yeni hükümetin güven oyu alamaması halinde ekim ayında Katalanlar bir kez daha sandığa gitmek zorunda kalacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir