Babıali’den günümüze Türkiye’de basın ve yayıncılık konuşuldu

İstanbul Ticaret Üniversitesi Genel Sekreteri Erdal Cesar’ın moderatörlüğündeki oturumda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, Basın Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, sahaf Emin Nedret İşli, Pınar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cevat Özkaya, Turkuvaz Dergi Grubu Direktörü Mustafa Akar konuşma yaptı.

Taner Beyoğlu, konuşmasında, yakın dönemde kültürel mirasın derlendiği kültür hazinesiyle ilgili yeni bir projeye başladıklarını söyledi.

Çeşitli vesilelerle derleme kütüphanelere kazandırılamamış eserlere “derlenme kaçağı” tabirinin kullanıldığını belirten Beyoğlu, şunları kaydetti:

“Oransal olarak derleme kaçağımız fazlaydı. Yayıncılık sektörünün derinliği, zenginliği ve üretim kapasitesi giderek artıyor. Buna bağlı olarak yayınlanan eser sayısı da çok hızlı bir şekilde artıyor. Bakanlığımız son dönemde bahsettiğim derleme kütüphanelerinden bakanlığa bağlı olan birimler arasında sağladığı koordinasyonla derleme kaçağı oranı azalıyor. Hatta bu sene itibariyle 119 bin kitap süreli yayın derleyerek Cumhuriyet tarihi rekorunu da bütün sektörümüzle kırmış olduk. Bu da sevindirici bir gelişme.”

Beyoğlu, müteferrika ve milli dijital kütüphane projelerine dair detayları aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son iki senedir, özellikle siz gençleri yayıncılık sektörüne kazandırmak, sizlerin zihinlerine buranın da bir kariyer, bir çalışma alanı olduğuna dair bir tohum bırakmak amacıyla yayıncılık fikir maratonu düzenliyoruz. Oradan çıkan fikirleri de yayıncılığımızın belki bazı temel problemleri, yapısal problemlerin çözülmesi ve eserlere, yayınlara erişimin kolaylaştırılması anlamında projeleri hayata geçiriyoruz.”

Sahaf Emin Nedret İşli, yaptığı konuşmada, salonda bulunan sergide 1729’dan itibaren müteferrika matbaasından son zamanlara kadar basılmış hem Osmanlı hem Cumhuriyet Dönemini kapsayan çok çeşitli malzemeleri sergilediklerini ifade etti.

Babıali’de rastlanılan ilk Türk isminin Hacı Kasım Efendi olduğuna değinen İşli, “Hacı Kasım Efendi çok önemli bir aileden. Hala saatli maarif takvimleri ve ajandalar yayınlanmaktalar. Bizim basın tarihimizin en önemli insanlarından bir tanesi de Ahmet Mithat Efendi’dir. Mesleğe ilk defa Beyoğlu’nda başlıyor. Orada kurmuş olduğu dükkan hala atıl duruyor. Ben Beyoğlu’nda esnaflık yapan biri olarak yıllardır feryat ediyorum.” ifadesini kullandı.

Dr. İsrafil Kuralay, Cağoğlu ve Babiali ile ilgili kurum ve kuruluşların hikayelerinin yer aldığı “İstanbul’un Kültürel Yüzü: Cağaloğlu, Sultanahmet, Beyazıt” kitabını yayınladıklarını belirterek, önemli bir kaynak olduğunu aktardı.

Cevat Özkaya da yayıncılığın değişimi ve yayıncılık alanında dizgicilik gibi kaybolan meslekler üzerine örnekler vererek, dünden bugüne yayıncılıktaki gelişmeleri anlattı.

Mustafa Akar ise Türk dergiciliğinin gelişimine ve geleceğine dair bilgiler verdi.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de yayıncılığın tarihini görsel malzeme üzerinden aktarmayı amaçlayan sergide, Türkiye’nin zengin yayıncılık mirasına dair eserlere yer verildi.

Etkinlik çerçevesinde, “Yapay Zekayla Çocuk Hikayesi Yazımı Atölyesi” gerçekleştirilerek, atölyede katılımcılar, yapay zeka destekli araçları kullanarak hikaye yazma, karakter tasarımı ve görsel oluşturma süreçlerini deneyimleme fırsatı bularak, atölye sonunda katılımcılara eğitim sertifikaları verildi.

Related Posts

14 Temmuz Pazartesi günü yarım gün mü? 14 Temmuz tatil mi, yarım gün mesai mi?

Türkiye’de 2025 resmi tatil takvimi, tatil planı yapanlar ve çalışanlar için büyük önem taşıyor. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün Salı gününe denk gelmesi, 14 Temmuz 2025 Pazartesi gününün tatil olup olmadığı ya da yarım gün mesai yapılıp yapılmayacağı sorularını gündeme getirdi. Resmi tatil takvimine göre, 15 Temmuz’un resmi tatil olması nedeniyle kamu ve özel sektör çalışanları, 14 Temmuz’un durumunu merak ediyor. Peki, 14 Temmuz 2025 Pazartesi günü tatil mi, yarım gün mü, yoksa tam gün mesai mi yapılacak?

Mehmet Murat Çalık kimdir, ne ameliyatı oldu, hastalığı ne? Tutuklanan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için tahliye talebi

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 23 Mart 2025’te tutuklanmıştı. Daha önce iki kez kanser tedavisi görmüş olan Çalık’ın cezaevinde sağlık durumunun kötüleşmesi, boynunda tespit edilen kitle nedeniyle ameliyata alınması ve lenfoma şüphesi, sağlık durumunu gündeme taşıdı. Avukatlarının acil tahliye talebi ve CHP’den gelen tepkilerle birlikte Çalık’ın sağlık durumu merak ediliyor. Peki, Mehmet Murat Çalık kimdir? Murat Çalık ne ameliyatı oldu, hastalığı ne? İşte tahliye talebinin detayları

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

Nemrut Kalderası eşsiz güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor

Nemrut Kalderası eşsiz güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor

İZSU İzmir su kesintisi 24 Haziran 2025 || İzmir’de sular ne zaman, saat kaçta gelecek?

İzmir’de 24 Haziran 2025 Salı günü bazı ilçelerde planlı ve plansız su kesintileri yaşanacak. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), ana boru arızaları, bakım çalışmaları ve altyapı yenileme projeleri nedeniyle birçok ilçede su kesintisi uygulanacağını duyurdu. Kesintilerin çoğu birkaç saatlik sürelerle sınırlı olsa da, bazı bölgelerde 6 saate varan susuzluk bekleniyor. Vatandaşlar, “İzmir’de sular ne zaman, saat kaçta gelecek?” sorusuna yanıt arıyor. Peki, 24 Haziran İzmir’de sular ne zaman gelir?

SON DAKİKA HAVA DURUMU TAHMİNLERİ İL İL | Yarın (24 Haziran) hava nasıl olacak? Meteoroloji duyurdu: Kavurucu sıcaklar geliyor… İki gün etkili olacak!

Hava durumu tahminleri il il Meteoroloji’nin son dakika raporu ile yayınlandı. İstanbul başta olmak üzere sıcaklıklar artarken, sıcak hava uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre hava sıcaklıkları perşembe ve cuma günü İstanbul’da 35 derecenin üzerine çıkacak. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen yaptığı değerlendirmede, “UV güneş radyasyonu 8-10 indeksine geliyor. Bu direkt sizin yaşamınızı tehdit ediyor. Dışarı çıkmayın.” dedi. Cumartesi günü ise sağanak yağış etkili olacak. Peki, yarın hava nasıl olacak, İstanbul’da yağmur var mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 24 Haziran hava durumu değerlendirmeleri.