Bakan Şimşek duyurdu: O banka Türkiye’de faaliyetlerine başlıyor

Türkiye, AKB’de Statü Değişikliğine Gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) 12 Aralık 2024 tarihinde alınan Guvernörler Kurulu kararıyla “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi etti.

Bu tarihte gerçekleşen statü değişikliği, Türkiye’nin çabalarıyla hayata geçirilmiş bir ilk olarak kayda geçti. Yapılan açıklamada, “Bu süreç, Türkiye’nin üye ülkelerle güçlü diyalogları ve ekonomi programına duyulan güveni sayesinde sadece 4,5 ay gibi kısa bir sürede geniş bir destekle başarıyla tamamlandı. AKB artık ülkemizde faaliyet gösterecek. Bu sayede kamu ve özel sektör, bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli alanlarda faydalanabilecek.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Yapılan açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.”

Ayrıca, Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, AKB, merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolar seviyesindedir. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi 480,7 milyon dolar olup, bu miktar oy gücü olarak yüzde 0,56’ya denk gelmektedir.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (2 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,7 artarak 10.251,94 puana ulaştı. Dün 10.080,35 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 23,40 puan yükselişle 10.103,74 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre …

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

CHP’li Barut: Emeklinin sesini duymayanlar vicdansız ve zalimdir

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis’te açlık, yoksulluk ve sefalet dayatılan milyonlarca emeklinin sorunlarına dikkat çekip acil çözüm çağrısını yineledi.

Avrupa’da üst üste ikinci ay en çok satan otomobil

Bunun nedeni, mükemmel seyrini sürdüren ve Dacia Sandero’nun önünde kalmayı başaran Renault Clio’dur . JATO Dynamics verilerine göre, Volkswagen T-Roc ilk 3’e girdi ve Peugeot 208 dışarıda kaldı. Yılın beşinci ayına ilişkin istatistiklere göre …

Boğaz’ın incisi yarı fiyata gitti

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottomans otelin bulunduğu yalının satışı için açık artırma usulüyle dijital ihale yapıldı. İhaleyi, 3.2 milyar lira veren Serdar Bilgili’nin şirketi BLG Varlık Yönetim kazandı. Otelin eski sahibi Ünal Aysal, iptal davası açacağını açıkladı.

Avrupa piyasaları sessiz alarmda

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife anlaşması öncesinde temkinli bir seyirle geçirdi. Yatırımcılar, nihai uzlaşma açıklanmadan pozisyon almak yerine “bekle-gör” stratejisine yöneldi. Kıta …