“Rekorlar yılı” dendi ama… Turizmde konkordato… Yüzlercesi fırtınaya kapıldı

Turizmde rekorlar kırılıyor derken

24 otel icralık oldu, 13 Otel konkordatoya gitti

Geride kalan 2023 yılı turizmde ‘Rekorlar yılı’ ifade ediliyor. Türkiye dünyada en çok ziyaretçi alan ilk 10 ülke arasında 4. Sıraya yükseldi derken ekonomide yaşanan sıkıntılar turizme de yansıdı.

Ülke genelinde hareketlenen konkordato turizme özellikle konaklama tesislerinde de yaşandı. Benzer biçimde ülkenin her yerinde her tür ve sınıftan konaklama tesisleri çeşitli nedenlerle icralık oldu.

İcralık olan konaklama tesisi sayısı bir önceki yıla göre yarıya düşmekle beraber her ay iki tesis icralık oldu. 2023 yılında toplam 24 konaklama tesisi icralık oldu. Bu sayı 2022’de 42 olarak gerçekleşmişti. İcralık olan otel sayısı 2020 yılında 98 ile zirveye ulaşmıştı.

Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu istatistiklerinden derlediği bilgilere göre 2023 yılında konkordatoya giden konaklama otel işletmesi de 13 oldu.

2018-2023 yılları arasında toplam 307 otel konkordatoya gitti. Konkordatoya giden otel sayısı 2019 yılında 111 ile zirveye ulaştı.

İflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019’daki ‘konkordato fırtınası’nın ardından 2023’te bu alanda hareketlenme oldu.

sektör temsilcileri, ortalama konkordato sürecinin yaklaşık 3 milyon TL civarında bir bedeli olduğunu söylerken, bu yüksek maliyetin birçok firma için caydırıcı olduğunu, çoğu firmanın bu yükün altına girmek yerine şirket kapanışı, tasfiye, tabela değişikliği gibi alternatiflere başvurduğunu belirtiyor.

Konkordato sürecine giren bir şirket kendini korumaya alırken, şirketin alacaklıları konumundaki firmalar için de süreç zorlu geçiyor.

Fehmi Köfteoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir