Türkiye’nin Arabuluculuğunda Somali ve Etiyopya Arasında Teknik Müzakereler Başladı

TÜRKİYE’nin arabuluculuğunda Somali ile Etiyopya arasında yürütülen ‘Ankara Süreci’nde yayımlanan ‘Ankara Bildirisi’ kapsamındaki teknik müzakerelerin ilki, Ankara’da gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan göre, Ankara Bildirisi kapsamında teknik müzakerelerin ilki bugün Ankara’da yapıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, müzakerelere katılmak üzere Ankara’da bulunan Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanlarıyla ayrı ayrı görüştü. Fidan, buradaki konuşmasında, bölgesel sahiplenme ve iş birliğinin aşırı kutuplaşmış olan dünyada hayati önem taşıdığını, bu çerçevede teknik müzakerelerin nihai başarısının her zamankinden daha önemli olduğunu ifade etti. Bunun, Afrika Boynuzu’nun geleceğini yeniden şekillendirmek ve zorlukları fırsatlara dönüştürmek için tarihi bir fırsat teşkil ettiğinin altını çizen Fidan, Afrika Boynuzu’nun istikrarlı ve müreffeh hale dönüşmesinin bir zorunluluk olduğunu ve bu süreçte atılacak adımların başka ülkelere de örnek teşkil edeceğini bildirdi.

‘SÜREÇ, KITA İÇİN SİYASİ BİR VİZYON TEŞKİL EDİYOR’

Fidan, sürecin, tüm kıta için siyasi bir vizyon teşkil ettiğini, geçtiği güzergahların çok ötesine refah ve istikrar getirmeyi vadettiğini ve Kalkınma Yolu projesine benzer kapsamlı bir stratejik girişim olduğunu aktararak, Türkiye’nin bu süreci aktif bir şekilde kolaylaştırmaya, desteklemeye ve ileriye dönük olarak uygulanmasında rol oynamaya hazır olduğunu ifade etti.

Teknik müzakerelerde, Türkiye’nin bağlantısallık projelerindeki rolü ve Orta Koridor başta olmak üzere Bakü- Tiflis- Kars ve Kalkınma Yolu projelerinden örnekler sunuldu ve gümrük mevzuatları, liman projeleri ile ulaşım koridorlarının kalkınmaya olumlu etkileri ve bu konulardaki uluslararası standartlar hakkında görüş alışverişi yapıldı. Olumlu bir atmosferde gerçekleştirilen ilk tur teknik müzakerede, Ankara Bildirisi’ndeki vizyonun hayata geçirilmesi ve iki ülkenin ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine dair somut hususlar, taraflar arasında akdedilebilecek bir çerçevenin olası unsurları ve atılacak müteakip adımlar hakkında kapsamlı görüşmeler yapıldı.

Türkiye, Ankara Bildirisi’yle kabul edilen ilkeler zemininde başlattığı bu süreci, Etiyopya ile Somali arasındaki iş birliğinin ötesinde, bölgesel bir kalkınma projesinin temeli olarak görüyor. Bu çerçevede üç ülke tarafından, ilk tur teknik müzakerelerin sonunda bir ortak açıklama kabul edildi. Taraflar, ikinci tur teknik müzakerelerin yine Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında mart ayında düzenlenmesi konusunda mutabık kaldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TEKNİK MÜZAKERELERİN İLK TURUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı’ndan müzakerelere ilişkin yapılan açıklamada, “11 Aralık 2024 tarihinde kabul edilen Ankara Bildirisi kapsamındaki teknik müzakerelerin ilk turu Somali ve Etiyopya arasında bugün Sayın Bakanımızın ev sahipliğinde, Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedion Timothewos ve Somali’nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Mohamed Omar başkanlığındaki heyetlerin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Ankara Bildirisi ile Başbakan Abiy Ahmed Ali ve Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud, Cumhurbaşkanımızın kolaylaştırıcılığında, daha müreffeh ve istikrarlı bir geleceğe giden yolu açan bir vizyon ortaya koymuşlardı. Bugün, teknik müzakerelerin ilk turunda her iki heyet de Ankara Bildirisi’nin lafzına ve ruhuna bağlılıklarını göstermiştir. Heyetler, bu vizyonu hayata geçirmek ve karşılıklı faydaya dayalı sürdürülebilir kalkınmaya temel teşkil etmek üzere somut çalışmalara başlamışlardır. Her iki heyet de, Türkiye’nin Mart 2025’te yapılması öngörülen bir sonraki teknik müzakereler için zemin hazırlama konusundaki kararlılığını takdirle karşılamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Muhammed Yakut’a Almanya’da cenaze töreni

Hollanda’da tahliye edildikten bir gün sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Muhammed Yakut’un cenazesi, vasiyeti üzerine Almanya’nın Duisburg kentinde defnedildi.

Hamas’tan ateşkes teklifine olumlu yanıt

Hamas, Gazze’de yeni ateşkes teklifine ilişkin “olumlu yanıtını” arabuluculara ilettiğini duyurdu.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’tan orman yangılarına ilişkin araştırma önergesi: ‘İktidarın özelleştirme hırsı İzmir’i cehenneme çevirdi’

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, son bir haftadır İzmir’i kasıp kavuran orman yangınlarıyla ilgili araştırma önergesi verdi. “Bu afet değil; iktidarın özelleştirme hırsı İzmir’i cehenneme çevirdi” diyen CHP’li vekil, Meclis’in olağanüstü bir şekilde toplanıp gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Suriye’de ulusal logo değişikliği ülke genelinde coşkuyla kutlandı: Yeni semboller ne anlama geliyor?

Suriye’de, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından yeniden inşa sürecinde ülkenin ulusal logosu yenilendi. Suriye’nin başkenti Şam’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen programla ülkenin yeni ulusal logosu tanıtılarak kamuoyuna sunuldu. Suriye’de tüm devlet kurumlarına ait sembol, mühür, resmi belgeler ile kimlik kartı ve pasaportlar yeni ulusal logo ile değiştirilecek. Yeni logoda, Suriye illerini temsilen 14 tüylü kanatlı şahin yer alıyor. Ayrıca şahin kalkanındaki 2 yıldız da 3’e çıkarıldı. Eski ulusal logoda yer alan ve tarımsal karakteri simgeleyen 2 buğday başağı da kaldırıldı. Öte yandan, tanıtımı yapılan yeni ulusal logo ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, ülkenin ulusal logo tanıtım programındaki konuşmasında, şunları söyledi: “Tarihi inceleyen herkes Şam’ın dünya hikayesinin başlangıcı ve sonu olduğunu görecektir ve devrik rejim döneminde yaşadıklarımızın Şam tarihindeki en aşağılayıcı dönem olduğunu anlayacaktır.” “Bugün or

Erzurum’da 4 ev 3 ahır ve samanlıklar yazdı

Erzurum’un Pazaryolu ilçesinde 4 ev, 3 ahır ve bazı samanlıklar yandı.

Gazze’de ateşkes hakkında Hamas’tan yeni açıklama

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarının sona ermesi ve insanı yardımların serbestçe geçişinin sağlanması konusunda kararlı olunduğu belirtilerek, Gazze Şeridi’nde ateşkes için arabulucuların sunduğu …