Uzmanlar açıkladı: Zeki uzaylılar neden uzay yolculuğu yapamaz?
3 mins read

Uzmanlar açıkladı: Zeki uzaylılar neden uzay yolculuğu yapamaz?

Yeni bir araştırmada zeki uzaylı türleri var olsa bile bazı gezegenlerin getirdiği fiziksel kısıtlamaların onların uzaya seyahat etmelerini engelleyebileceği bildirildi. Journal of the British Interplanetary Society’de yayınlanan araştırma makalesinde, başka dünyalarda yaşayan uzaylı medeniyetlerin olasılığı ve uzayı keşfetme yeteneklerini etkileyebilecek faktörler değerlendirildi.

Independent Türkçe’nin aktardığı habere göre araştırmada bir gezegenin kurtulma hızının, bir türün uzaya fırlatma yapmasına ve Güneş Sistemi’ni keşfetmesine izin vermesine yönelik etkiye bakıldı. Örneğin, Dünya’nın kurtulma hızı 11,2 kilometre/saniye yani 40 bin kilometre/saat hızın üzerinde. Bir roketin gezegenimizin yerçekiminden kurtulması için bu hıza ulaşması gerekiyor.

UZAYLI YAŞAMINA SAHİP SÜPER DÜNYALARIN KÜTLESİ DÜNYA’NIN 10 KATINA KADAR ÇIKABİLİR

Son çalışmalarda uzaylı yaşamına ev sahipliği yapabilecek muhtemel adaylar diye tanımlanan Süper Dünya gezegenlerinin çoğu çok daha yüksek kütle ve yerçekimine sahip. Bu gezegenlerin kütleleri Dünya’nın 10 katına kadar çıkabilir yani üzerlerinde yaşayan herhangi bir zeki uzaylı medeniyeti çok daha yüksek kurtulma hızlarıyla başa çıkmak zorunda kalabilir.

İspanya’daki Universidad Atlántico Medio’nun öğretim üyesi Elio Quiroga, yazarı olduğu araştırma hakkında, “Bu nedenle, bu gezegenlerde yaşayan zeki türlerin uzaya seyahat etmesi, yalnızca fiziksel imkansızlık nedeniyle, asla mümkün olmayabilir” dedi.

Dr. Quiroga, araştırmada Güneş Sistemi dışında bilinen bazı gezegenlerin olası kurtulma hızlarını hesapladı ve Ötegezegen Kaçış Faktörü (Fex) adı verilen bir ölçüt ortaya koydu. Araştırmada, Fex değeri 2,2 olan bir gezegende uzay yolculuğunun pek mümkün olmayacağı savunuluyor.

Çalışmada, “2,2’den büyük Fex değerleri, ötegezegenin sakinleri için uzay yolculuğunu mümkün kılmayacaktır” dendi. Dr. Quiroga, “Ne akla gelebilecek herhangi bir miktarda yakıt kullanarak gezegeni terk edebilirler ne de en azından bildiğimiz malzemelerle yapılmış sürdürülebilir bir roket yapısı sürece dahil olan basınçlara dayanabilir” diye yazdı.

Sadece Süper Dünyaları terk etmek değil aynı zamanda uzay aracının yeniden girişi de kayda değer zorluklar yaratır.

Yaşamın var olabileceği tahmin edilen diğer bazı gezegen türleri arasında Dr. Quiroga’nın “akvaryum dünyalar” diye adlandırdığı ve türlerin okyanuslarda yaşayabileceği gezegenler bulunuyor.

Dr. Quiroga, böyle bir okyanus gezegeninde, balinaların Dünya’da bilgi paylaşmasına benzer şekilde araç kullanımı gerektirmeyen iletişimin uzak mesafeler arasında çok daha kolay gerçekleşebileceğini söyledi.

Çalışma, böyle bir dünyada yaşayan zeki bir türün iletişim cihazları icat etme gereksinimi duymayabileceğini savunuyor.

Dr. Quiroga, “Tamamen gelişmiş bir medeniyete ev sahipliği yapıyor olsa bile telekomünikasyon teknolojisi böyle bir dünyada asla ortaya çıkmayabilir” diye yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir