İş Teftiş Faaliyetleri Farkındalık Toplantısı

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde “İş Teftiş Faaliyetleri Farkındalık Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Denetime dönük çalışmaları, işletmelerimize yük getiren bir zorunluluk olarak değil, eksikliklerimizi görmemizi sağlayan bir rehberlik hizmeti olarak değerlendirmeliyiz. Bu farkındalığın artmasına katkı sağlayan Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı himayesinde, BTSO Akademi projesi çerçevesinde düzenlenen “İş Teftiş Faaliyetleri Farkındalık Bilgilendirme Toplantısı” BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın rehberlik ve önleyici teftiş anlayışı çerçevesinde düzenlenen toplantıda çalışma hayatındaki sorunların çözümüne yönelik bilgiler aktarıldı. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk’ün yanı sıra çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.

“Denetimleri rehberlik hizmeti olarak değerlendirmeliyiz”

Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, güvenli çalışma alanları oluşturmanın iş dünyasının en temel sorumlulukları arasında yer aldığını söyledi. İşletmelerin denetimi bir yük olarak görmesini iş dünyasının karşı karşıya olduğu en büyük risklerden biri olarak nitelendiren Burkay, denetimin firmalara eksiklerini görme fırsatı sunduğunu, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının yaklaşımının da bu bakış açısına dayandığını vurguladı. Başkan Burkay, “Buradaki amaç, cezalandırmak değil, iş yerlerimizi daha güvenli, üretim süreçlerimizi daha sağlıklı hale getirmektir. Gelişmiş ekonomilerde, iş güvenliği bir kültür olarak benimsenmiş, bu durum daha sürdürülebilir ve daha verimli bir üretimin yolunu açmıştır. Çünkü sağlıklı bir çalışan, verimli bir üretimin, dolayısıyla ekonominin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle denetime dönük çalışmaları, işletmelerimize yük getiren bir zorunluluk olarak değil, eksikliklerimizi görmemizi sağlayan bir rehberlik hizmeti olarak değerlendirmeliyiz. Bu farkındalığın artmasına katkı sağlayan Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Teftiş yapmıyoruz, rehberlik ediyoruz”

Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk, Bursa’nın Türkiye ekonomisi açısından önemine işaret etti. Bursa’nın sanayisi, ticareti, tarihi ve kültürü ile çok zengin bir şehir olduğunu belirten Aktürk, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenledikleri farkındalık toplantısı ile teftiş süreçleri ve iş dünyası temsilcilerinden beklentilerini paylaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak çalışma hayatını düzenleyici, işçi ve işveren ilişkilerinde çalışma barışını temin etmek için kolaylaştırıcı tedbirler almaya çalıştıklarını ifade eden Aktürk, “Başkanlık olarak ise çalışma hayatının izlenmesini ve denetlenmesini sağlıyoruz. Bizler aslında teftiş yapmıyoruz, rehberlik ediyoruz” dedi.

“İş sağlığı güvenliği ve çalışma kültürü tesis etmeyi amaçlıyoruz”

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı yapısı ve faaliyetlerinden bahseden Aktürk, Başkanlığın bine yakın müfettişi bünyesinde barındıran güçlü bir teşkilat olduğunu ifade etti. “Türkiye genelinde Bursa, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da 5 grup başkanlığımız var” diyen Aktürk, klasik bir teftiş ve denetim yaklaşımı sergilemediklerinin altını çizdi. Önlemeyi, eğitmeyi, yönlendirmeyi ve eksikleri gidermeyi esas alan bir yaklaşım ortaya koyduklarını belirten Aktürk, “Teftişler çok geniş bir alanı kapsıyor. Özellikle iş sağlığı ve güvenliği, çalışma süreleri ve ücretlerin zamanında ödenmesi konusuna çok önem veriyoruz. Yaptığımız teftişlerde de rehberliği esas alarak, önleyici bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Biz öncelikle işletmenin fotoğrafını çekiyor ve bunu işverenle paylaşıyoruz. Eksiklerin giderilmesi için belirli bir süre veriyoruz. Süre sonunda ikinci bir kontrole gidiyoruz. Eğer eksikler giderilmişse müeyyide uygulamıyoruz. Ancak tamamlanmadığı durumda idari yaptırım uygulamak zorunda kalıyoruz. Amacımız eksikleri giderebilmek. Çalışanlar ve işletme sahipleri açısından çalışma barışını tesis etmek istiyoruz. İşletmelerimize ceza vermek yerine, iş sağlığı güvenliği ve çalışma kültürü oluşturabilmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Teftişleri iş gücü piyasası dinamiklerinin öncelikli risk alanları doğrultusunda belirlediklerini kaydeden Aktürk, 2024’te 17 farkındalık toplantısı ve 121 seminer düzenlediklerini ifade ederek, bu faaliyetler sonucu işletmelerde yüzde 90’ın üzerinde iyileştirme sağladıklarını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından İş Başmüfettişleri Dr. Volkan Avcı ve Muhammed Öztürk, Başkanlığın çalışma ortamı ve çalışma şartlarına yönelik teftiş faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi. – BURSA

Related Posts

Boğaz’ın incisi yarı fiyata gitti

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottomans otelin bulunduğu yalının satışı için açık artırma usulüyle dijital ihale yapıldı. İhaleyi, 3.2 milyar lira veren Serdar Bilgili’nin şirketi BLG Varlık Yönetim kazandı. Otelin eski sahibi Ünal Aysal, iptal davası açacağını açıkladı.

Avrupa piyasaları sessiz alarmda

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife anlaşması öncesinde temkinli bir seyirle geçirdi. Yatırımcılar, nihai uzlaşma açıklanmadan pozisyon almak yerine “bekle-gör” stratejisine yöneldi. Kıta …

Rekabet Kurulundan iki firmaya 42,7 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Mapei Yapı Kimyasalları İnş. San. ve Tic. AŞ ve Chyrso-Kat Katkı Malzemeleri San. ve Tic. AŞ’ye 42,7 milyon lira idari para cezası kesti.

Akaryakıtta tabela değişti mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Xiaomi’den Tesla’ya rakip hamle: İkinci elektrikli aracı “YU7 SUV” tanıtıldı, 3 dakikada 200 bin ön sipariş aldı!

Xiaomi’den Tesla’ya rakip hamle: İkinci elektrikli aracı “YU7 SUV” tanıtıldı, 3 dakikada 200 bin ön sipariş aldı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, İstanbul’da milyonluk hazine arazilerini satışa çıkardı

İstanbul Sarıyer ve Şile’deki üç hazine arazisi satışa çıkarıldı.